TKH

Bloggen om min träning

Träning

Återhämtningspass & funderingar på sommaren

Blev ett återhämtningspass på trainern på eftermiddagen, ett pass på låg effekt – 50-80% av FTP. Snittet på timmen blev 160 watt, fokus på passet var inte effekten utan hålla hög kadens under en timmes tid. Till står del över 90 varv i minuten med partier på 110 varv i minuten, helst skulle man hållit ännu högre kadens men det är något jag behöver öva på. Över 110 i kadens och jag börjar studsa på sadeln.

Innan passet blev det lite vila med skidor på tv och bläddra i tidningar. Läste bland annat om tips för oss som fyllt 30, i Aktiv Träning, om vad som håller en frisk hela livet. Fokus var på aktivitet, kost och muskelmassa. Aktivitet och muskelmassa känns under kontroll, varierad träning med flertalet pass i veckan borde täcka dessa. Kost, ja där finns nog som nämnts tidigare en del förbättringar man skulle kunna göra men energin i kosten räcker till. Dock så skulle man kanske kunna byta lite vanor och ibland tänka mer på det man äter.

Än ligger ju snön kvar och det kännas avlägset till sommaren, men redan nu snurrar lite funderingar på vad man ska hitta på under semestern. Ett av mina mål som jag har satt upp för året är ju att utforska nya vägar/trakter på cykeln. Därmed lutar det åt att packa ner en eller två cyklar i bilen och bege sig av mot nya ställen igen.

Fjälltrakten har ju gett mersmak dels sommaren 2011 i Åre, 2012 i Funäsdalen och även mellandagarna i Funäsdalen. Funäsdalen har väl blivit lite av en favorit i alla fall av dessa två, ligger bra till från stugan tvärs över landet bara. Ett alternativ vore ju en repris där av förra sommaren, fast ta med en mtb denna gång så man kan komma utanför vägarna också.

Ett annat alternativ är lite längre norrut, vildmarksvägen, tanken i så fall att åka runt med bil och stanna till vid lämpliga ställen och göra utflykter med cykel. Tanken vore i så fall att köra runt nästan ett helt varv, Strömsund till Dorotea för att sedan vika av mot kusten igen mot Umeå och sedan söderut igen mot Höga Kusten. Höga Kusten hade jag redan som tanke att besöka förra sommaren med blev ju inte av. Att test Via Ferrata uppför Skuleberget vore något att testa.

Kakbuffé på Karmansbro är ett annat mål som varit i tankarna, tur & retur härifrån så blir det någonstans runt dryga 30 mil. Lite i längsta laget för ett distanspass för min smak, därför har funderat på om man inte skulle göra det till en liten utflykt på två dagar kanske. Lätt packning och övernatta någonstans på vägen.

Även Åland har varit med i funderingarna för att få lite kust/skärgårdskänsla. Så som fjällen lockar så lockar även vatten, var ju fantastiskt att cykla längs kusten mellan Karlshamn och Karlskrona förra sommaren.

Mycket beror ju även på vad det blir för väder, en svensk sommar kan ju vara lite av ett lotteri. Kan ju vara riktigt bra väder eller så kan det vara riktigt tråkigt väder också. Föredrar ju så klart att cykla i fint väder. Nån gång skulle jag även vilja testa på att cykla utomlands i lite mer kuperad omgivning men det får vänta. Samt om det blir av vid något tillfälle får det antingen bli på våren eller hösten när vädret är riktigt tråkigt här.

Men innan sommaren ska ju dels en hel del träning utomhus klaras av samt lite motionslopp. Än så länge är det endast Siljan & Orsa runt som är inbokat i början av juni. Men det lär bli något till här i närheten, troligen Roslagsvåren och SMACK-rundan precis som förra året. Sundsvall Classics är ett annat lopp som jag funderat lite på. Tidsmässigt skulle det gå att kombinera rätt bra med en tur på vildmarksvägen och höga kusten, den går i slutet av juli. Men då skulle man vilja ha med sig racern på resan också… Medan jag mest funderat på att ha mtb & cross (med eventuellt extra hjulpar med landsvägsdäck), iofs skulle 101km rundan nog funka med crossen. Den längsta på 213km skulle jag nog vilja ha racer till i så fall.

Hmm ja många valmöjligheter, tur man har lite tid fortfarande att fundera och planera 🙂 Början av augusti är ju redan i stort planerad med resa till Finland & Bosnien och Hercegovina för att gå på bröllop. Å sen är det nog dags att vända tillbaka till jobbet igen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.