TKH

Bloggen om min träning

Träning

Ett första försök: 30 minuter tempo

Målsättningen inför nästa år ser ju ut att bli att tävla mot klockan, så det var ju inte mer än rätt att göra ett första försök hur man ligger till.

I ”The Cyclist’s training bible” beskrevs att man skulle få en god indikation på laktattröskel relativt till effekt och puls genom att köra 30 minuter tempo på en platt väg eller med lite lutning uppför. Tröskelpulsen skulle man få utav snittet de sista 20 minuterna. Samt snitteffekten från testet tjänar som uppskattning för tröskeleffekten.

Sagt och gjort var dags att köra testet efter jobbet, kanske inte den bästa uppladdningen inför ett sådant här test med träning igår samt nästan en hel arbetsvecka bakom sig där tendens varit en halv timme för lite sömn om nätterna eller så. Mycket att göra på fritiden helt enkelt.

Nåja rullade i alla fall iväg mot Rosersberg och förbi Skånela som uppvärmning, sedan var det bara att sätta fart längs med Almunge vägen och hålla så högt tempo som det gick.
Tror det var lite svag motvind/kantvind men gjorde inte så mycket, farten var ju egentligen inte det viktigaste idag utan att trycka så mycket effekt som möjligt under halvtimmen. Gick väl hyffsat, ungefär samma effektnivåer som jag uppskattat på trainer tidigare, dock så har jag hela tiden tyckt att det är svårare att komma upp i effekt utomhus. Finns så många andra variabler där, går upp och ner, vinden, trafiken, etc.

Kunde inte riktigt pressa max idag kändes det som, pulsen ville inte riktigt komma upp när man tog i uppför till exempel. För övrigt så gick det bra, lite mer utvilad och en bra dag så ska man nog kunna klämma ut lite mer ur kroppen. Men denna dag får bli lite av ett riktmärke, och lite guidning inför målsättningarna för nästa år. När det var en minut kvar av intervallen och jag var som längst bort fick jag även en skur över mig, en av få detta år.

Men behöver nog öva mig lite mer på denna typ av test, så man får in känslan av hur hårt man kan gå från början utan att krokna innan slutet. Från den synvinkeln gick det rätt bra idag, men å andra sidan kände också att jag hade kunnat fortsätta en stund till så man kanske tog i för lite 😉

Lite siffror från intervallen:

  • 274 Watt i snitt
  • Uppskattad tröskelpuls på 159
  • Maxpuls 166, hade som sagt svårt att komma upp i pulsen
  • Snitt på 37,5 km/h

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.