TKH

Bloggen om min träning

Träning

2013: 460 timmar senare

Jag hade ju ett par mål inför 2013, nämligen följande:

  • Minst 400 timmar motion
  • Något motionslopp
  • Utmana mig själv på referensrund/pass
  • Ha kul medan man tränar / utforska nya trakter och vägar

460 träningstimmar senare kan jag konstatera att jag lyckades uppfylla alla målen för året. Det vart nog till och med lite mer träning än tänkt men vad gör det när man mår bra av det.

Hela året kan nog kort sammanfattas med vilket fantastiskt cykelår vädermässigt men även på många andra sätt också. En liten längre genomgång av året ger följande:

Januari – Det nya året börjar
Jag avslutade ju 2012 med skidåkning i fjällen, tyvärr så fanns ju inte snön till en början för att fortsätta åka hemma i början av 2013. Dock så ändrades det ganska snabbt och det blev en del skidor både klassiskt och skate i hemmatrakerna också. För övrigt flåsades det en del på trainern också under intervallpassen. Blev även ett uppehåll i träningen i början av januari när hostan kom på besök samt resande till en begravning.

 
Kallaste skidpasset i minus 22 grader.

 
 
Februari – Vald till ledamot i SMACK


Årsmöte med klubben och jag blev invald i styrelsen som ledamot, vi drog även igång med föreningsutveckling inom klubben.
Träningsmässigt så varvades skidåkningen med intervallpass på trainern inomhus.

 
 


Mars – Började cykla lite mer utomhus & sista passen på skidor
Under mars vart det mycket trainer men tog även ut crossen på ett par rundor i strålande solsken. Månaden avslutades även med vistelse uppe vid stugan och då vart det en del skidor igen – årets sista pass. En del skate-rundor ute på sjön – lärde mig en sak det går jäkligt trögt att skejta med klassiska skidor när man har fästtejp på dem… Följande rundorna tog jag mina skate-skidor istället och det var mycket behagligare =)

April – Inbrottsförsök 🙁
Ja de första månaderna under året var lite struliga också på sitt sätt, det började med att ABS-lampan på bilen började lysa som tur var det inte mer än en trasig bromsljuskontakt. Sen en kväll föll strykjärnet i två delar när jag stod och strök lite skjortor. Annat som strulade var att hembioförstärkaren slutade funka, en ny surfplatta slutade funka efter 1 ½ vecka, skärmen på jobbdatorn slutade funka, jobbmobilen la av och kaffemaskinen strulade och la till slut av den med. Allt hände ju inte på en gång men irriterande att något hela tiden strulade.
Sen var det ju en fredagkväll när man kom hem från jobbet så väntande en mindre rolig överraskning hemma – hade haft inbrottsförsök. Tack vara säkerhetsdörr hade de inte kommit in i lägenheten dock.

Lite roligt i april också, inte bara en massa tråkigheter, det gick att cykla utomhus  mycket – dock en av turerna var den blötaste för året. Dagen innan introduktionscykling, blött och snöblandat regn i slutet. Kunde hälla ut en eller två deciliter vatten ur skorna när jag kom hem. Solsken dagen efter under introduktionscyklingen.
Tyckte även det skulle vara kul att prova ovala klingor så sagt och gjort så satt det ett par sådana på vevpartiet.

Maj: Blev elektrisk
Tyckte återigen att det vore kul att uppgradera lite och testa nytt – Elektriska växlar. En dryg vecka innan Siljan runt mekade jag cykel och bytte växelgrupp och styre på hojen, det sägs ju att man inte ska göra stora förändringar innan lopp. Men Siljan och Orsa är ju bara 16 mil långt/kort… Fick klart cykeln innan dess och hann testa den också.
Blev ju en del cykling tidigare i maj också, en hel del cykling med klubben bland annat. Sedan hade vi ju SMACK-rundan också. Hjälpte till att markera banan kvällen innan och fram mot natten, tidigt upp för att hjälpa till att skjutsa material till starten gav bara någon timme på sömnkontot. Nåväl hem och byta om och hämta cykeln. 115 km avverkades med ett snitt på drygt 33 km/h, priset för allt slit var att jag låg hemma på kvällen med feberfrossa. Dock på benen dagen efter igen.

 
 
Juni – Runt nya sjöar
Juni inleddes med att köra runt Siljan & Orsasjön, ett mycket trevligt motionslopp i perfekt cykelväder. Det blev långa och många dragningar för min del runt sjöarna men det passade mig bra då benen var pigga, dock när man inte fyller på energi ordentligt så tar den ju slut förr eller senare. Gick runt på en vetebulle och några gel shots från powerbar, typ som cola godis, med lite gel i mitten och inte stora alls. Slutspurten startade runt 25 km innan Sollerö och höll för min del fram tills det var 5 km kvar, i någon liten uppförsbacke så tappade jag fart och sedan var det svårt att komma igen, Dock mycket nöjd med loppet.
Det hölls även ledarutbildning inom SMACK under maj och jag arrangerade en 15 mil långt genrep för dem som skulle cykla Vättern i lite lugnare tempo. Oj, vilken uppslutning det blev. Strålande solsken på nationaldagen och runt 20 deltagare som hängde med i genrepet.
 

 
 
Juli – Semester och nya vägar
En efterlängtad månad, då semestern började. Det blev en tidig start på semestern klev väl upp en stund efter 4 en lördagmorgon och packade bilen, vips så var jag på Gotland för första gången. Årets längsta cykelpass på drygt 18 mil avverkades på Gotland och det hanns med att ätas lunch, fika och fixa årets första punka under den turen. Det var dock inte bara Gotland som var nya vägar utan hann med en tur till Sälen också där jag cyklade några dagar. Mina fyra veckor sommarsemester spenderade jag i stort på resande fot med några kortare stunder hemma och ett par snabba pass  med klubbkompisar.
 

 

 


Augusti – Två bröllop och dags att återgå till vardag och jobb
Augusti började och med det sluttampen på semestern men innan dess skulle två bröllop gästas i två olika länder. Cykeln fick hänga med på ena svängen till Finland och lite nya vägar där, när det sedan var dags för nummer två på sydligare breddgrader i Sarajevo så fick dem stanna hemma och benen fick vila.
Under augusti så började även en plan för 2014 att växa fram, en med nya utmaningar och med mer struktur. Som en hjälp i strävan mot målen fick arbetshörnan ryka och bli en träningshörna istället, jobba det gör man ju på arbetstid och inte hemma – i alla fall till så stoutsträckning som möjligt.

September – Avslutning på tisdagsträningar
Under säsongen försökte jag vara så aktiv som möjligt och leda tisdagsträningar i Märsta då jag hade möjligheten, oftast var det någon eller några som dök upp – riktigt kul. Tror faktiskt inte jag behövde cykla själv nån gång. I september började det dock bli så mörkt på kvällarna så det var dags att köra säsongsavslutning. September blev även smygpremiär på trainer, ett kort pass eftersom jag sprängde bakdäcket.

Oktober – Dags för gym
Under oktober började delar till en ny cykel att ramla in, en ny racer inför 2014. Ny och ny, lite gamla delar och lite nya delar på en ny ram vart en ny cykel för min del. Om den blir snabbare än den gamla återstår att se, den har inte rullat en meter på väg än.
I oktober var även starten för att börja träna strukturerat, jag hade en vecka ledigt och tog en planeringsdag med en dagskryssning till Åland. Snickrade ihop en årsplan och sedan var det dags att börja exekvera den – vilket bland annat innebar att det var dags att besöka gymmet igen för första gången på över ett halvår.

November – 7 år sen sist och det sista arrangemanget för året + lite till
Under året har jag varit delaktig och hjälpt SMACK att arrangera flera av våra populära tävlingar och motionslopp, under november var det dags för det sista under detta år  SMACK-Crossen. Finalen i CX-Cupen och jag stod uppsatt som banchef på funktionärslistan. Arbetet hade börjat långt innan med att reka bana, söka tillstånd och så vidare. Men i november skulle det genomföras en blåsig söndag, dagen efter SM i cyclocross. Dagen flöt på riktigt bra med solsken, även om blåsten gjorde sitt i att försöka slita av plastbanden.
November var även månaden då jag genomgick steg 1 tränarutbildning under två dagar – riktigt skoj att lära sig mer om träning.
I januari 2014 har jag jobbat som konsult i 7 år, innan dess jobbade jag med undervisning på KTH, så i slutet av november ställde jag mig längst fram återigen i ett klassrum och höll en föreläsning för intresserade i klubben. Ämnet var tämligen obekant för mig, hur man planerar sin träning, men uppslutningen var god och det verkar ha varit ett uppskattat tillfälle. Nu har vi nämligen lite olika grupper varav en del tränar rätt seriöst – kul 🙂

December – Jag chockar mig själv
Under hösten kom jag igång lite med löpning, jag började med korta rundor på 5 km som sedan växte upp mot milen, hade även med mig löparskor och kläder under ett par tjänsteresor till Helsingfors och sprang även med klubbkompisar vid några tillfällen.
Sen en mörk kväll i december med taskigt väder – snöslask på marken och lätt duggregn så chockar jag mig själv och slår till med längsta löppasset någonsin – 20 kilometer… Svårt att tro det än, jag som aldrig gillat att springa.
Snön ja den lyser i stort med sin frånvaro här, den lilla vi hade ett tag räckte inte på långa vägar för nån skidåkning utan även då fick det bli varmarksträning.
Fortsätter även att köra en de MTB med grabbarna från Väsby och konstaterar gång efter gång att jag kör väldigt lite stig numera 😉 Vilket leder till att jag tappar mark vid varje liten rot eller sten. Kanske även därför jag siktar på slät asfalt och tempolopp nästa år.

Avslutningsvis
Det har varit ett riktigt bra träningsår med säkert minst lika många soltimmar (om inte mer) som vi hade regntimmar under 2012. Det känns som jag blivit en starkare och uthålligare cyklist under året och även lyckats få upp farten lite.
Det har blivit många trevliga pass med klubbkompisar under året och jag hoppas det blir lika roliga pass under nästa år – fast lite hårdare då så vi fortsätter att utvecklas.

Om ett år hoppas jag att jag kan skriva att jag lyckades med mina tidsmål för 20 och 30 kilometer tempo, samt att ha nya spännande målsättningar inför 2015.

Snart ska jag avsluta detta träningsår med ett trainerpass, sedan blir det en lugn avslutning på året med siktet inställt på 2014. Första träningspasset för 2014 är planerat till imorgon – humör, väder och känsla i kroppen får avgöra vad det blir för pass.

Gott Nytt År!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.