TKH

Bloggen om min träning

Träning

SMACK-Tempot: Tävlingspremiär

För ett år sedan var jag flaggvakt på SMACK-tempot och fotade vid vändpunkten samtidigt, http://www.tkh.nu/2013/05/smack-tempot.html, då hade jag ingen som helst tanke på att själv ställa upp och tävla i loppet..

Men något hände dock under sommarmånaderna, jag blickade tillbaka på de beslut jag tagit för 2013 och började klura på säsongen 2014, http://www.tkh.nu/2013/06/en-blick-tillbaka-pa-beslut-fran-forra.html. Jag började fundera på att träna lite mer strukturerat och det slutade med att några böcker beställdes…

Sommar semestern 2013 tog slut och tanken om att tävla mot klockan började växa fram, http://www.tkh.nu/2013/08/semestern-slut-dags-att-borja-skissa-pa.html. Vid det här laget känner jag mig själv och att jag har lite två lägen – av och på… Innerst inne visste jag nog vart det skulle landa redan vid det här laget, även om de första tankarna bara var att tävla mot klockan och se hur snabbt man kunde köra vissa sträckor. Man kan ju läsa från bloggen på den tiden ”… Kanske börja tävla mot klockan och köra några tempolopp (saknas ju dock en tempocykel men det är ju bara detaljer ;))”, bara en detalj ja i det hela…

Hösten kom och jag lyxade till med vecka semester och passade på att snickra färdigt min träningsplan, http://www.tkh.nu/2013/10/planeringsdag.html. Började följa planen och det blev en del styrketräning och lite nedtrappning gällande cykling och började springa lite för att få omväxling – slog till med det längsta jag sprungit någonsin en kväll med tråkigt väder, http://www.tkh.nu/2013/12/vad-hande-20km-lopning.html.

Innan det hann jag också med något jag inte gjort på 7 år, jag höll en föreläsning för intresserade i klubben om träningsplanering och mitt träningsupplägg, http://www.tkh.nu/2013/11/7-ar-sen-sist.html. Det var väl någonstans här som de första tankarna började dyka upp om att ställa upp i någon tävling också.

2013 passerade och det blev 2014 och vintern den lyste med sin frånvaro, jag som hade planerat skidor som alternativ träning men det blev endast ett fåtal pass denna vinter, http://www.tkh.nu/2014/01/skidpremiar.html.

Det fick bli en del trainer även denna vinter – långa intervaller till en början och mer intensivare och kortare intervaller närmare säsongen, samt en del testpass också för att känna av formen, http://www.tkh.nu/2014/02/dagens-traning-2-x-8-min-300-watt.html.

Kom igång med utomhuscykling ganska tidigt i år med hyggliga distanser, http://www.tkh.nu/2014/03/arets-forsta-10-mila-med-smack-till.html. Tyvärr vart det ju ganska få pass utomhus på cykel i jan & feb även om vädret var milt.

Sen kom det ett stort paket dagen efter att jag fyllde år tempohojen hade landat hemma hos mig, http://www.tkh.nu/2014/04/tempo-var-det-ja.html, och ja det kändes ju väldigt ovant första turen – http://www.tkh.nu/2014/04/ovant.html.

Kanske inte så konstigt, då jag aldrig tidigare hade suttit på en tempohoj eller ens använt tempopinnar på en linjehoj. Hann ju i alla fall med 5-6 pass eller något sådant för att vänja mig vid cykeln innan det blev premiär. In i det sista tvekade jag om vilken cykel jag skulle ta, jag körde några omgångar i SMACK-serien men med linjehoj då jag inte var bekväm än med tempohojen – http://www.tkh.nu/2014/04/smack-serien-168-km-tempo-vid-odensala.html. Men till slut efter lite lugna pass på tempohojen och justeringar började jag känna mig lite vän med den, http://www.tkh.nu/2014/04/dagens-dubbel-gav-58-mil-cykel-denna.html.

Maj gjorde sitt intåg och det vara nära inpå tävlingspremiär. Vädermässigt blev det dock ett omslag då det låg ett täcke med snö på marken, http://www.tkh.nu/2014/05/godmorgon-maj-kontraster.html, dock smälte det bort efter ett par timmar.

Lördag den tredje maj var det sedan dags för tävlingspremiär i SMACK-tempot som hade tio-års jubileum. En första möjlighet att prestera och uppnå ett av de mål som jag satte upp för 2014 – nämligen att klara 30km tempo under 50 minuter.

Jag började dagen med att vara fotograf och knäppa lite bilder innan jag i god tid innan min start gick iväg för att byta om till tempodräkten och börja värma upp. Kan väl inte påstå att det kändes jätte bra i början av uppvärmningen, det hade ju vart lite kyligt väder även om solen tittade fram. Pulsmätaren visade på 223 i puls även om jag inte tog i speciellt mycket – krångel… Den rätade till sig och började visa rätt efter ett tag när kroppen började bli varm.

Strax innan 14:43 var det dags att ställa sig på startlinjen, aldrig startat med att någon håller i cykeln och man sitter fastklickad i pedalerna. Så det kändes inte alls bekvämt och kände mig bara vinglig och litade inte på mig själv. Valde därmed att starta med fot på marken och körde iväg. Tro det eller ej men det kändes bra och flöt på riktigt bra, fegade vid någon nedförsbacke och gick ifrån tempoställningen samma sak uppför där jag även tänkte på att inte ta i allt för mycket (gillar att spurta uppför backar). Fram till 90 graders svängen efter 9km gick det riktigt bra tycker jag, sen blev det lite tyngre där det är kuperat fram till vändpunkten vid 15km. Även tillbaka till 90-graders svängen var känslan bra, trodde det skulle bli tungt efter den svängen på vägen hem. Misstänkte motvind… Men någon riktig motvind fanns inte där så det tuffade på i bra tempo och flyt även om det förstås var tufft.

Sen dök skylten upp som sa att det var 1km kvar och det var bara att klämma ut det sista ur benen, så kort kvar. Nedförsbacke innan lilla lilla slutningen upp till mållinjen där ett pip hördes när chipet passerade sensorerna och man kunde flåsande bromsa in – tävlingspremiären var avklarad.

Hur det gick? Som sagt i höstas när jag satte upp målet 30km under 50min viste jag inte om det var rimligt eller inte. Jag hade kört ett test där jag själv körde hårt på en raksträcka under en halvtimme, utifrån det satte jag mål som skulle vara lite utmanande – som jag inte skulle klara av utan träning.

Idag rullade jag in på 47min 41s, så jag klarade årets mål med drygt 2 minuter =) Hade jag inte riktigt trott själv, att det skulle gå än så tidigt på säsongen då banan är ganska krävande (då det finns en del jobbiga backar). Dags att omvärdera målet och sätta ett nytt inför klubbmästerskapet som går på samma bana i augusti.

Nu lite återhämtning och så är det bara att köra vidare med träningen =)

 
Det blev en medalj även om jag hamnade en bit utanför prispallen, men det var ju jubileum!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.