TKH

Bloggen om min träning

Träning

Funderar inför 2015

Jag vet att det är en hel del kvar av 2014 än… Men mitt träningsår 2014 börjar lida mot sitt slut om man kikar i min planering. Endast någon vecka kvar innan det är dags för en period med lite mindre fokus på att prestera på träning – en period att återhämta sig både mentalt och fysiskt från träning.

Det var ju i slutet av oktober under förra året som jag drog igång träningen inför 2014 och planeringen sträckte sig till slutet av SMACK-serien, sista tempoloppet är den 3/9, sedan skulle ett par veckor med återhämtningsperiod börja. Tiden går fort när man har kul.

Några lärdomar från upplägget inför 2014 är att planeringen blev lite väl ambitiös ska dock försöka återanvända det som funkat bra från det med bland annat periodisering men en hel del förenkling ska jag försöka få till också.

Så vad finns det för tankar inför 2015 då, varför fortsätta träna? Först och främst för att jag mår bra av det och att det är kul. Sen så har jag ju naturligtvis lite funderingar på mål också…

Tempo är något jag kommer att fortsätta med, framförallt genom att köra lokala lopp – SMACK-serien. Nu har man ju tider på lite olika banor att slå =) Det främsta målet där kommer förmodligen bli att försöka klara tempobanan vid Odensala (30 km) på under 45 minuter. För att klara detta så behöver uthålligheten förbättras – med detta menar jag uthålligheten att pressa kroppen och utveckla lite högre watt-siffror under längre period. 46 min 17 sekunder har jag ju som personbästa just nu på banan så bör ju inte vara omöjligt med fortsatt träning.

Vidare har jag en annan fundering som jag inte har bestämt mig helt för, som kräver en hel del uthållighet – ett sju dagars etapplopp i Norge bland fjordar och fjäll, nämligen Viking Tour. Det vore kul att utmana sig själv i lite själv i rejäla backar 😉 Lämnar detta lite öppet dock och funderar vidare på det.

Vad gäller motionslopp så blev det ju inga hittills i år (tror inte det blir några heller), så tror jag att det inte heller kommer bli så mycket av denna vara nästa år heller. Kanske något enstaka men lite tveksam. Först och främst tycker jag det är alldeles för många som benämner motionslopp som tävlingar, många som har svårt att se skillnaden mellan motionslopp och tävling.
Jag har full förståelse för att man vill köra motionslopp snabbt och få så bra tid som möjligt. Tyvärr tar ju detta bort lite vad ett motionslopp borde vara. Just för att många vill köra så snabbt som möjligt gör att det tyvärr blir rätt hetsigt och stökigt i klungor på motionslopp – många som kör över sin förmåga. Vilket leder till ökade risker för vurpor och olyckor. Vill man visa att man kan cykla snabbast av all så finns tävlingar för det 😉

Någon tempotävling kan det tänkas bli också under nästa år, körs ju ett par inte allt för långt bort.

Mål och planering är i sin linda än så väldigt lite är spikat än men någon gång under oktober bör väl vara lämpligt att dra igång förberedelserna inför 2015. Hur tänker du inför 2015 och vad blir dina mål?

Mina långsiktiga tankar sträcker sig till 2017 och en eventuell klassiker då, vägen dit i så fall är via en halvklassiker 2016.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.