TKH

Bloggen om min träning

Träning

En säsong på startlinjen i SMACK-serien

Igårvar sista omgången av SMACK-serien 2014, min första säsong där jag ställt upp i serien. SMACK-serien som är en öppen träningsserie för alla oavsett klubb och ambitionsnivå, bestående av både tempolopp, linjelopp och GP-lopp. Serien anordnas i samarbete av ett flertal cykelklubbar och samkörs som Upplands Cup Landsväg. Upplands Cup Landsväg hade sin sista omgång redan förra veckan så idag var bara avslutande lopp i serien.

Jag har inte varit med och kört alla lopp i serien utan har deltagit i dem jag kunnat och några lopp har jag aktivt valt bort. Serien och Uppland Cup Landsväg är och har varit populärt och åtminstone på de tillfällen jag varit med har deltagarantalet varit mellan 50 och 100 deltagare per tillfälle.

Det roliga med serien är dess öppenhet att alla kan vara med – från motionär till elit cyklist. Respektive tillfälle ger verkligen ett bra träningstillfälle, visst man kanske inte hänger med klungan i linjeloppen (många starka cyklister är med) eller man kanske är långt ifrån de bästa tiderna på tempoloppen – men vad gör det? Det är ju träningen man är ute efter.

Upplands Cup summeras i slutet av säsongen och totalen sammanställs – i år har det varit närmare 60 unika deltagare i H30 klassen under cupens gång. Har lyckats klämma in mig i topp tio i denna klass med en nionde plats 🙂

Innan jag går in på gårdagensdagens lopp och avslutning en liten summering av tidigare lopp. Ett långt inlägg det här 😉

SMACK-serien 2014 började tidigt i april med ett tempolopp på en kuperad bana bakom Arlanda. Premiär för min del och även om starten inte ligger många kilometer hemifrån är de tidiga starterna i början av säsongen och slutet av säsongen alltid en utmaning att hinna med när man först har en 40 km eller så hem från jobbet. Vid det här laget hade inte min tempohoj dimpt ner i brevlådan ännu så det var deltagande på linjehoj som gällde och premiären lockade närmare 100 deltagare en kylig onsdagskväll.

Även andra loppet i serien blev deltagande på linjehoj hade helt enkelt inte hunnit köra in mig på tempohojen som hade kommit dagarna innan. hade hunnit provköra men det var alldeles för ovant för att köra hårt med den än. Dock så kan man ju få bra träning och köra fort med linjehoj också, även om tempohojarna swishade förbi under loppet.

Mitten av april och nytt tempolopp på linjehoj och började väl kanske fundera på hur det skulle gå med tävlingspremiär i tempo i början av maj. Nåja gnetade på med linjehojen i alla fall.

Sedan blev det faktiskt ett hopp till mitten av maj innan jag var med i SMACK-serien igen denna gång med tempohoj. Däremellan hann jag med en tävling på tempohojen, vara funktionär i GP-lopp på SMACK-serien och så var det något tempolopp som jag inte hann till.

Maj bjöd även på ett blåsigt tempolopp vid Lunda, man hade väl förhoppningar om varmare väder men än var det fortsatt kallt att köra.

Juni gjorde antog och ställde upp i ett linjelopp i SMACK-serien, Markim Linje, körde visserligen bara ett av två varv helt enligt plan. Vart avhängd men bra träning för det.

I slutet av juni var det dags för ett kul tempolopp vid Danmark (Uppsala), prioriterade tempoloppet framför en afterwork. Helt rätt val!

Början av juli bjöd på ett till linjelopp i SMACK-serien, visserligen blev jag återigen avhängd men hängde med ett varv av tre med huvudklungan. Blir ju lätt an man blir avhängd i kurvorna när man ligger längst bak och sladdar. Antingen måste jag börja få till min kurvteknik så jag kan va med i klungan eller helt enkelt bli starkare på alla igångdrag. Kanske både och 😉

Fram till slutet av juli var det även sommaruppehåll i serien innan det var dags för nästa tempolopp, i slutet av semestern. Träningen hade väl kanske vart lite på lågvarv under sommaren.

I augusti var det dags för tempolopp vid Odensala samma bana som vid tävlingspremiären i maj. Loppet var även KM för SMACK och DM för Uppland. Det blev en tredje plats i DM i H30 och tiden på banan kapades med närmare 1 ½ minut.

Slutet av augusti bjöd på ett tempolopp på rundbana här fanns sekunder att tjäna på att det inte fanns någon vändpunkt. Skulle detta bli loppet där 40 km/h i snitt under loppet skulle klaras av. Officiellt blev det så, resultatlistan säger runt 40,5 km/h i snitt medan min Garmin stannade på 39,6 km/h banan var ju lite kortare i verkligheten. Nästan… Nästa år så… Kanske hade det där dischjulet sparat någon sekund… Nästa år ska man inte behöva fundera på om man hade kunnat spara nån sekund med hjälp av hjul 😉

Så igår var det dags för säsongsavslutning och 14km tempo stod på schemat. Jag hade varit duktig och varit och tjuvtränat på banan i helgen och kört ett par intervaller med tempohojen där. Var även tidigt på plats. Vad händer… Jo en stor lastbil är ute och lägger tjära och grus på vägen som vi ska köra på. Det blir en ändring och en ny bana hittas snabbt på, en lite mindre väg. Riktigt jobbig bana blir det, inte riktigt i min smak. Ojämn asfalt på sina ställen, kurvigt och smått kuperat. Mjölksyrafest från start till mål. Det blev en toppnotering som sagt på gårdagens lopp – snittpulsen… Övriga siffror imponerade inte så mycket 😉 Gick nog ut lite för hårt och drog nog upp pulsen och syranivån i kroppen vid start redan och sen gick den aldrig ner.

Summerat ett riktigt kul år i serien och riktigt bra träning. Frågar mig själv i efterhand varför jag inte var med och körde förra året redan…

Nästa år då, hoppas kunna köra minst lika många lopp om inte fler, nu har man ju tider att slå ifall det blir samma banor. En tid ska jag slå i alla fall och det är på Odensala tempobana (30km), ska under 45 minuter på den nästa år, så är det bara…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.