TKH

Bloggen om min träning

Träning

Svettigt pass: 20 min FTP-test

Ett litet första test att utvärdera hur man ligger till och hur kommande träning ska formas inför säsongen 2015. Jag har ju tidigare bara kört estimat på FTP genom att köra 2 x 8 min test, vilket jag misstänkt gett ett lite för högt FTP-värde egentligen.

Så idag var det dags att testa ett lite mer pålitligt test – 20 minuter. Först lite uppvärmning med bland annat 3 x 1 minuter på hög kadens och en 5 minuters intervall på hög belastning. Därefter lite vila innan 20 minuters intervallen började.

Innan jag drog igång passet försökte jag få igång en kadensmätare på cykeln men Trainerroad ville inte hitta mätaren från Garmin av någon anledning – hade vart kul att se kadensen.

Inte helt van vid den nya trainern än och hur den beter sig så när det var dags för 5 minuters intervallen så gick jag ut lite väl hårt – inget som var hållbart i längden. 312 watt i snitt landade 5 minuters intervallen till slut.

20 minuters intervallen började och första 7-8 minuterna gick bra men sen fick man börja bita i. Dippade en del men lyckades hänga i på något sätt i alla fall och fortsätta röra på fötterna medan svetten bara rann. Tiden tickade på hyggligt fort ändå och lyckades flämtande pressa upp watten lite de sista 45 sekunderna. 286 watt på intervallen gav ett föreslaget FTP på 271 watt, inte så långt ifrån 272 watt som var estimatet från 2 x 8 min testet. Nu var det ju dock olika effektmätning på dessa tester. Med lite till i vilja kanske det hade gått att pressa kroppen lite mer under dippen. Lite kallare i rummet kanske hade hjälpt också – varmt var det, kunde nästan vrida ur cykelbyxorna efteråt…

Nu vet man i alla fall hur det känns att köra ett 20 min test, regelbundna tester är att vänta framöver…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.