TKH

Bloggen om min träning

Träning

Vilodag och funderar…

Ja ibland behöver man reflektera lite och fundera på vad man vill framöver. Samt idag så kände jag att det var läge att ta en vilodag, det blev ju träning 6 av 7 dagar förra veckan. Totalt så skrapade jag ihop 7 ½ timme träning förra veckan. Avslutade även igår genom att lyssna på ett föredrag av Fredrik Ericsson som Vallentuna CK bjöd in till. Trevligt med samarbete mellan klubbar.

Hann även med en sväng förbi Sweden Bike Expo, hade högre prio för mig än en AW med jobbet, i fredags. Dock lite besviken på utbudet på mässan – det kändes lite tunt. Inte för att jag var ute efter något speciellt och visst fanns det väl lite cyklar (men får försöka klara mig med dem jag har 😉 i alla fall ett tag till), lite researrangörer,  lite försäljning av kläder och smått runt omkring men sen var det slut. Jämfört mot förra året saknade väl några tillverkare tror jag och runt komponenter fanns det inte mycket att se.

Även på träningsfronten funderar jag lite över hur jag ska lägga upp träningen framöver. Jag har ju skissat lite på en plan tidigare – lite översikt och sen låta kroppen styra en hel del. Jag ska nog göra om översikten lite och sedan göra det lite tydligare genom att specificera lite nyckelpass för varje vecka. Dock så kommer det nog att vara ganska lite volym på passen i alla fall till en början för att sedan öka. Syftet att öka kvalitén på träningspassen lite  förhoppningsvis…

Största funderingen är jag ska få ihop träningen på ett bra sätt eftersom jag har lite olika mål – dels att köra snabbt på tempolopp men även mål som handlar om uthållighet i och med Vättern och Viking Tour. Dock i och med att det inte går att vara på topp hela tiden så får man ju fokusera på vissa lopp och perioder. Nu är inte min planering helt klar än med vilka lopp jag kommer köra nästa år (och datumen för loppen är ju inte klara, tävlingsplaneringen 2015 är i gång).

Nu har jag väl kanske inte tänkt tävla jätte mycket nästa år heller, utan jag tävlar ju mest mot mig själv. Men förutom att tävla mot mig själv i träningsserier och klubbmästerskap så har jag funderingar på att delta i något tempolopp i närområdet och eventuellt något linjelopp också – tiden får väl dock visa vad det kan tänkas bli.

Nedan får bli grunden till min översikt över träningen och sedan får jag försöka detaljplanera lite i trainingpeaks och lägga in planerade pass där. Får dock ta och återkomma med vad december, januari, februari och mars ska fyllas med för träning – i stora drag är det att gradvis öka träningen genom dessa månader.

November 2014
De första stegen att rampa upp träningen en period med mer vila och inte så mycket fokus på vad träningen skulle leda till.
Kommer inte följa någon plan strikt under november men försöka träna strukturerat i alla fall – det vill säga få med olika moment i träningen.

December 2014

Januari 2015

Februari 2015

Mars 2015

April 2015
En höjdpunkt för året att komma iväg på försäsongen och komma iväg utomlands och cykla i förhoppningsvis lite varmare klimat. Tanken är även att köra lopp i SMACK-serien för att komma i form.

 • Träningsresa till Mallorca
 • Lopp i SMACK-serien

Maj 2015
 Första möjligheten under året att uppnå målbilden på 30km tempo (SMACK-tempo banan). Kommer även att försöka slå mina tider från 2014 i olika lopp i SMACK-serien och använda dessa som intensiva träningstillfällen.

 • SMACK tempot
 • Lopp i SMACK-serien 

Juni 2015
 Fram till Vätternrundan kommer det att vara fokus på just det – att ta sig runt sjön snabbt. Hur snabbt återstår att se – under 9 timmar i alla fall är ju målsättningen, kanske till och med under 8 timmar 🙂

 • Vätternrundan
 • Lopp i SMACK-serien 

Juli 2015
Ett av årets höjdpunkter förhoppningsvis i och med Viking Tour i racing-klassen, 7 dagars cykling i Norge och ett prov på uthållighet.

 • Viking Tour (7-dagars etapplopp)
 • Lopp i SMACK-serien

Augusti 2015
Årets andra möjlighet att nå årets mål på 30km tempo (SMACK-tempo banan) i och med klubbmästerskapet (och DM) i tempo. Förutsatt att det blir samma upplägg som 2014.

 • Klubbmästerskap i Tempo
 • Lopp i SMACK-serien

September 2015
Avslutande lopp i SMACK-serien för att runda av säsongen. Eventuellt klubbmästerskap i linje om vi kör med samma upplägg som 2014.

 • Klubbmästerskap i linje?
 • Lopp i SMACK-serien

Oktober 2015
 Dags att trappa ner lite på träningen och återhämta sig mentalt och fysiskt. Ostrukturerad träning och mer fokus på alternativ träning.

 • Säsongsvila

Träningsfilosofier finns det ju många av, just nu läser jag om en som handlar om träning under vintern. Kanske därifrån som jag kommer hämta inspiration till upplägg för vintern? Vem vet, kanske en del till lite nyckelpass.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.