TKH

Bloggen om min träning

Träning

Viking Tour: Nu är det dags :)

”Log cabins in the forest. Paris – Roubaix above the tree line, sheep ambushing in the mist, glaciers, waterfalls and the roars of trolls closing in on your sweet smelling blood. July 18 – 26 2015. Our rawest ride ever. The least tamed vikings are already boarding the longship. Close your eyes…follow….here…”

”2015 will be the eleventh summer in a row with rolling vikings smiling, despairing and laughing while fighting hairpin roads and hidden fjords many Norwegians have not heard of. And practically all will come grinning and and roaring with tears in their eyes up on the final summit on the last day.”

”Make no mistake: The Viking Tour is also a tough stage race, with a route unmatched north of the Alps. For the competition classes there are challenges in abundance. Creating new routes, we always end up asking ourselves if we have watched too much TdF and lost ground contact. That`s the question many participants ask themselves – especially after they have signed up. Don`t you love the feeling of not being 100% sure…”

Ja vad har jag egentligen gett mig in på – ett sju dagars etapplopp i de norska bergen med start idag 🙂 7 dagar med cykling, en ny etapp varje dag. Idag startar vi med prologen, en liten uppvärmning för den kommande veckan.

Under veckan ska runt 80 mil klaras av och en mängd höjdmeter. Allt ifrån korta etapper som prologen till monsteretapper på runt 20 mil och vilodagarna utlovar mängder med cykling längs med fjordar och så naturligtvis en klättring på 1000 höjdmeter. Målgång vid någon av klättringarna har även fått justeras ner till 700 meter över havet på grund av att det är för mycket snö…

En spännande och utmanande vecka väntar som säkerligen kommer att bjuda på en och annan överraskning också… Så som partier med grusväg kanske…

”Norwegians are not yet really used to cyclocross or using road racing bikes on rougher surfaces or gravel – unless they did Viking Tour before. Belgians and Dutch riders will however not get a pulse if weather conditions allow us to use the two gravel strecthes scheduled for this summer. Both stretces have perfect parallel tarmac roads for back-up and we do not decide before the final inspection and weather forcast on Tuesday July 21st”

”Don`t you love the feeling of not being 100% sure…”

I september förra året när jag anmälde mig till loppet visste jag inte riktigt vad jag gav mig in på, långa backar utlovades ju och riktiga klättringar. Visst på hemmaplan har jag ju aldrig haft problem med backarna men de är ju inte något i jämförelse – går ju inte att hitta backar i närheten som är flera kilometer långa. Samt hur klarar kroppen av att cykla varje dag under en vecka, dessutom troligen tuff och krävande cykling?

Finns ju bara ett sätt att ta reda på det 🙂 Sätta upp ett mål och göra det. Sagt och gjort och så var man bokad på det. Dock så skulle det ju tränas lite innan och lite andra mål förverkligades ju också innan. En veckas vistelse på Mallis i mitten av april gav ett test på att både klättra uppför berg och att cykla mycket under en vecka. Lite drygt 100 mil cyklades det på en vecka där och en del höjdmeter skrapades ihop också, även om inte varje dag var uppe i bergen.

Cap Formentor, gav en försmak på klättringar och benen levererade. Bergspasset, bekräftade att benen kunde leverera i backar även om de blev lite trötta i klättringen uppför Sa Calobra efter en felkörning… Även om det blev mer mil på Mallis än vad den kommande veckan bjuder på misstänker jag att den kommande veckan bjuder på riktigt tuffa mil, ingen semestercykling i racing klassen 😉 Eller ja det blir ju vad man gör det till, hela sträckan tas det ju inte tid på så kommer ju finnas sträckor med lugn cykling också. Får se hur kroppen känns och hur benen känns helt enkelt och cykla efter det ;)
En hel del distansträning har det ju blivit för att förbereda sig och Vätternrundan var ett mål i distansträningen och det skulle köras runt sjön på under 9 timmar – på 8.49 rullade större delen av SMACKs subgrupp in i Motala.
Stay tuned! Inlägg kommer från respektive etapp när möjlighet ges. Jag vet fortfarande inte vad jag gett mig in på… Blir väl varse om det snart 🙂
 
 
 
Formkurvan för säsongen 2015, där träningen började i början av november 2014. Även om det enligt kurvan har varit väldigt mycket ”flackt” det vill säga att träningen stagnerat så känns det som att formen har varit bra de senaste veckorna :)
 
Nu är det dags att köra!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.