TKH

Bloggen om min träning

Träning

Viking Tour: Sammanfattning

Viking Tour 2015 är över, igår var den sista etappen samt avslutningsmiddag. Det har varit en tuff men rolig vecka med massor av cykling i fina miljöer i Norge (bitvis i tuffa förhållanden).

Viking Tour är ett 7 dagars etapplopp där man kan antingen ställa upp i Touring klassen eller Racing klassen. Man kan även byta från Racing till Touring under veckans gång. För att klassas till Racing-klassen behöver man fullfölja alla etapper, annars flyttas man ned till Touring. I Touring klassen cyklar man ibland lite kortare etapper och man kan även välja att stå över etapper och åka med i följebil istället.

Jag deltog i årets upplaga av Viking Tour som var den elfte gången som loppet arrangerades – sju dagar, sju berg, sju fjordar och 10500 höjdmeter.

Jag har sedan tidigare bloggat om respektive dag och ska inte skriva något nytt om själva etapperna denna gång. Utan all info om dem finns nedan.

Dag 1 – Prolog, 7 km: BloggTraining Peaks, Strava
Dag 2 – Geilo till Tangen, 200 km: Blogg, Training Peaks, Strava
Dag 3 – Vilodag, 1000 höjdmeter klättring: Blogg, Training Peaks, Strava
Dag 4 – Tangen till Sogndal, 120 km: Blogg, Training Peaks, Strava
Dag 5 – Sogndal till Ulvik, 187km: Blogg, Training Peaks, Strava
Dag 6 – Vilodag, 1000 höjdmeter klättring: Blogg, Training Peaks, Strava
Dag 7 – Ulvik till Geilo, 128km: Blogg, Training Peaks, Strava

Men Viking Tour är mer än bara cyklingen – det är även människorna som är där (deltagare och arrangörer), gemenskapen och ett minne för livet.

 

 

Man kan välja att bo på olika sätt under veckan – antingen på hotell eller Valhalla (gympasal) och arrangörerna ser till att transportera bagage mellan etapperna. Jag valde att bo på Valhalla, vilket egentligen är gympasal eller skolsalar, där man tar med sin egna luftmadrass och sovsäck/täcke. Detta ger det mest sociala sammanhanget i Viking Tour då man under en veckas tid är samlad med övriga deltagare tätt inpå och delar sina erfarenheter från dagarna som gått och tillsammans rådgör om exempelvis klädval för kommande etapp.  Detta kanske inte är det mest bekväma val och man kanske inte får den mest optimala återhämtningen mellan etapperna men det är en upplevelse och gemenskap.

Deltagarna i Viking Tour är en mix av duktiga och snabba åkare till dem som tar det hela som en semesterupplevelse och cyklar i lugnt tempo – det finns inga max tider att passa man kan cykla hur snabbt man vill eller långsamt. Unga som gamla. Alla deltar efter sin egen förmåga och i och med detta passar loppet väldigt många – förutsatt att man är villig att utmana sig själv rejält!

För en rejäl utmaning det är vad Viking Tour är. Dels är det tufft att cykla 7 dagar i rad och etapperna är riktigt utmanande. I år var det både riktigt långa etapper och en del korta på schemat, loppet går på delvis olika vägar från till år. Det man får vara beredd på när man ger sig på denna utmaning är dels som sagt att cykla flertalet dagar i rad, tuffa etapper och klättringar i mängder. Klättringarna är inget vi har i Sverige, i Viking Tour behöver man vara beredd på att det går uppför i upp till 20-25 km. Att trampa en timme eller mer kontinuerligt på hög puls och hög belastning utan en möjlighet att ”vila” (ja man kan vila om man stannar mitt i backen men inte annars) är vad man behöver vara beredd på och villig att göra. Samt ”kortare” backar på runt 10km med en snittlutning på upp mot 10-11%, och även korta branta backar med max lutning mot 20%. En 32-kasett och kompaktvev är att rekommendera, jag hade kompaktvev och 28-kasett vilket funkar men ibland önskade jag lättare växlar.

Vädret är en annan faktor som kan vara överraskande – det kan vara allt från solsken tillsnötäckta landskap med ett fåtal plusgrader uppe på fjället. Klär man sig varmt är det ingen fara, även om det visserligen blir kallt i utförskörningar. Ställer man upp bör man tänka igenom klädvalet och även ha med sig kläder för kalla dagar och blöta dagar. Man behöver inte ha med sig jätte många omgångar kläder, man återanvänder samma och sköljer av dem vid behov – alla gör s, samt man får inte med sig hur mycket som helst  i bagaget.

Sammanfattningsvis så har det varit en riktigt tuff vecka, ansträngningen under denna vecka för min del har ungefär motsvarat 5st Vätternrundor på sub9 tid (ansträngningen på årets Vätternrunda på 8h 49min) inom loppet av 7 dagar. Viking Tour lever verkligen upp till sitt namn och är ett tufft etapplopp men fullt genomförbart, bara man är villig att utmana sig själv. Det man får är en vecka med oförglömlig cykling i fantastiska miljöer i Norge och ett minne för livet.

För den som vill utmana sig själv finns möjligheten nästa år, nästa år ser ut att bli ännu tuffare än i år. För mer information besök Viking Tours hemsida: http://vikingtour.no/

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.