TKH

Bloggen om min träning

Träning

Siffror och prestation…

Jag samlar ju in rätt mycket siffror när jag tränar i och att med att jag i nästan alltid kör med effektmätare, puls, kadens, hastighet, gps-loggning, med mera… Ja vad nu Garmin lyckas snappa upp med alla inkopplade sensorer. Men vad säger dessa siffror mig då??

I lördags plockade jag fram min BSX Insights, en optisk wearable, som kan mäta mjölksyra tröskeln. Hoppade upp på trainern och körde igång ett testpass, var tredje minut ökar man effekten med 20 watt och så kör man så länge man orkar. I lördags blev jag avbruten mitt i testet då dörrklockan ringde.

Vilade igår och idag under lunchen gjorde jag ett nytt försök. Denna gång kunde jag köra så pass länge att benen stumnade, de stumnade kanske lite tidigare än tänkt dock. Liten stunds väntan innan resultaten dök upp i appen – sämre än senast…

Puls vid LT, 152, var den samma som vid senaste testtillfället i slutet av maj men drygt 20 watt lägre effekt. Samtidigt så har ju formen känts bra och de senaste tempoloppen som körts på linjehojen har gett personbästa i Odensala och även bra runt Fysingen. Sedan sista test tillfället har det kommit ut firmware uppdatering till både trainern (Wahoo Kickr) och tilll BSX Insights. Sen så har jag ju vilat rätt mycket de 2 senaste veckorna, vilket i och för sig borde betyda att benen är pigga men att pulsen kanske stiger lite snabbare.

 


Beger man sig ut och cyklar så kan man genomföra ett 30 minuters fälttest för att få ett ungefärligt värde på LTHR och FTP. Testet går ut på att man kör tempo så hårt man orkar under 30 minuter. För LTHR tar man snittpulsen för de sista 20 minuterna och för FTP tar man snitteffekten för hela 30 minuter. Tittar man på mina två sista tempolopp (Fysingen var inte riktigt 30 min men tar med den iaf) får man ut följande

  • Odensala: 284 watt och 164 HR
  • Fysingen: 288 watt och 163 HR

Vilka siffror ska man lita på, siffrorna från fälttestet är ju bättre. Sen är ju iofs effekt vid LT inte riktigt samma sak som FTP heller för den delen.

Hur som helst så börjar ju kvällarna att mörkna allt snabbare och det kommer förr eller senare att innebära trainerpass för min del. Ska försöka få in regelbundna tester med dels BSX Insights men blir nog till att försöka få en del 20-minuters tester också. Förhoppningsvis kommer lite nya funktioner till BSX Insights också innan detta år är slut, förhoppningsvis mätning under andra pass än bara enligt testprotokollet. Vore kul att se mätningar från intervallpass också.

 


Förutom testpasset på lunchen så vart det även ett pass på kvällen efter att jag hade varit och hämtat min GoVest hjul från verkstan. Nu är hjulen raka och runda igen =)
 
Var ute med tempohojen en timme på kvällen och testade lite, har ju sänkt sadeln en aning på den och det kändes lite bättre. Benen var dock slitna efter passet på lunchen så det blev rätt korta intervaller med tryck.
 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.