TKH

Bloggen om min träning

Allmänt, Cykel, Racer, Träning

Värma bastun – en urmakares jobb

Fick tydliga instruktioner av bastutillverkaren (aka min far) om att värma bastun här uppe i stugan är lite av en urmakares jobb. Tydligen inte lika enkelt som hemma, behöver ju bara vrida på ett vred i min egna bastu för att slå på den.

Nåja bestämde mig för att pröva mitt tålamod ikväll, instruktionerna löd att 2-3 timmar för att värma bastun och få små vedbitar åt gången, påfyllning av ved var femtonde minut…

Inte nog med att aggregatet ska värmas upp, behöver ju elda i pannan också för att få varmvatten till duschen. Det enkla livet i stugan tar sin tid – timmar av förberedelse innan man kan basta. Tur att man har ett stort tålamod (oftast i alla fall).

Blev snabbt fyr i aggregatet och jag fortsatte med mitt hopplösa försök att bli av med min vita t-shirt vilket jag hade börjat med innan värmandet av bastun. Dock ett hopplöst försök nog eftersom solen gick i moln lite då och då.  En del vet vad min vita t-shirt är för något – typiskt brun om ansikte, armar och ben. Men så fort man tar av sig tröjan blir man bländad av ett vitt sken 😉

Well, fortsatte med försöket ett tag. Gick sedan ned för att elda i pannan också för att få varmt vatten till duschen också – detta skulle tydligen inte ta riktigt lika lång tid. Sedan var det dags att ta tag i dagens andra träningspass. Tidigare på förmiddagen vart det 3 timmar racer, rundade bland annat södra dellen. Tänkte först runda norra dellen men kom på att delar av vägen är grusväg – har ju rundat den förr. Tung känsla i benen idag, inget större tryck i dem.  Trots att det inte var speciellt varmt väder så klädde jag nog mig lite för varmt iaf, men det var ju skiftande. Tror cykeldatorn visade ner mot 13 grader. Ska det kännas så här tungt kommer det att bli en jobbig tur runt Siljan under nästa vecka. Blir ett par dagar i Tällberg efter kattvaktandet och tänkte då passa på att runda Siljan (blir nog korta 12 mils varvet).

Hur som helst dagens andra pass vart lite funktionell styrketräning. Samma övningar som på hemmaplan, dock inte riktigt lika kul utan träningssällskap (saknade den extra push man får av att träna med andra som gör att man jobbar lite hårdare). Får dock inte slarva med dessa pass, annars kommer det bli jobbigt igen när det är dags för dem på hemmaplan.

Lite då och då mellan övningarna blev det ju att springa ned i källaren och hålla koll på eldarna också. Ja det blev en varm bastu till slut och varmt vatten till duschen 🙂

Huset står kvar också! Samt har laddat med ugnspannkaka med sylt till kvällsmat, ger förhoppningsvis lite kraft tills imorgon att avrunda denna träningsvecka. Siktar på att få ihop 20 timmar denna vecka, något mindre än förra veckans 25 men då har det ju varit en vilodag denna vecka. Borde väl kanske ta det lite lugnare sen mån/tis med träning för lite återhämtning – lite sliten börjar man ju känna sig av all träning.

Medan Oskar sover kan man ju passa på att ta en kopp kaffe och lite fika.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.