TKH

Bloggen om min träning

Löpning, Träning

Vinterlöpning, funderingar på alternativ i kylan – finns bara lösningar

Sov dåligt av någon anledning i natt, var trött igår efter träningen som bestod av ett pass med cirkelträning (chins, pistol squats, utfall, dips, magövning, med mera) följt av 1200 meter simning. Kändes som jag kunde ha somnat direkt efter simningen och somnade väl rätt snabbt när jag väl gått och lagt mig men vaknade till lite då och då under natten.

Nåja känns ju som jag oavsett fick tillräckligt med sömn i och med att jag inte känt någon sömnbrist under dagen, hur som helst när jag vaknade visade termometern på -15 grader och träningsvärk lite här och var i kroppen (två dagar med styrketräning på rad).

-15 grader tycker jag är lite väl kallt för löpning och det var just löpning jag hade tänkt mig idag, ett distanspass.

Beslutade mig för att vänta ut kylan prognosen visade att det skulle bli mildare under dagen och vid 13 tiden på dagen var det endast -5 grader, dags att springa.

Det blev ett distanspass om 30km idag, fram till 25km kändes löpningen avslappnad och enkel men efter det började minusgraderna göra sig påminda och man började känna sig segare och pannbenet fick jobba mer. Helt okej tempo landade det på tycker jag med tanke på att det var runt -5 grader och en del snö på vissa av vägarna jag sprang, 4:54 tempo blev det.

Att springa ute när det är minus grader är ju inte så lockande egentligen, visst om det är strax under nollan funkar det tycker jag men som imorse -15 då är jag mer tveksam. Så vad har man för alternativ då när termometern visar en mängd minusgrader:

  • Klä på sig ordentligt och trotsa kylan, well jag är inte riktigt där än. Visst har jag väl tillräckligt med kläder för att klä mig varmt. Men problemet tycker jag är att man svettas efter ett tag, kläderna blir blöta och då börjar kylan krypa igenom
  • Vänta ut kylan och vänta på mildare väder så som jag gjorde idag. Det kanske funkar i majoriteten av fallen men kanske inte alltid
  • Gå till gymmet och springa på löpband. Ja jag sprang ju på löpband i torsdags, så tråkigt det var… Grymt svettigt efter ett tag och väldigt enformigt i alla fall om man håller jämnt tempo, kanske lite roligare med intervaller men för distanspass nje…
  • Göra löpbandslöpningen lite roligare genom Zwift. Zwift har ju sedan ett tag support för löpning också. NU har jag ju dock ingen vettig enhet att ta med till gymmet att köra Zwift på, resten har jag – en podd (Stryd) till skon och pulsband. Tyvärr finns ju inte Zwift till Android än, ska jag vara så galen och gå och köpa en ipad enbart för att kunna köra Zwift på den kanske några enstaka gånger?

Ja det finns ju bara lösningar när det är kallt väder och man inte lockas av att springa ute, frågan är ju bara vilken man väljer…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.