TKH

Bloggen om min träning

Allmänt, Cykel, Träning

Sammanfattning vecka 24 – Vätternrundan 8h 14min

Så var det dags för veckan när årets längsta(?) pass skulle köras – 300km runt Vättern. En hel del vila under veckan och två lugna pass på cykeln och lite styrketräning innan det var dags att ta tag i utmaningen – att cykla 300km under 8h 30min.

Veckans träning:

 • Måndag: Vila
 • Tisdag: Transformer-pass på SATS 06:15, samt knappt 5 mil cykel på kvällen
 • Onsdag: Vila
 • Torsdag: Lugn tur på cykel, 3 mil
 • Fredag: Vila & åka till Motala
 • Lördag: Vätternrundan, 300km, 8h 14min
 • Söndag: Vila & åka hem

Lördag morgon och uppe i god tid, vår start är först 13:12. Väderprognosen har lovat bra förutsättningar men man blir lite skeptisk när det börjar regna medan man äter frukost. Dock som sagt långt kvar till starten och regnet ger sig och vägarna torkar upp.

De sista timmarna innan start är som alltid en evig väntan man vill bara iväg och vara igång med utmaningen. Alla förberedelser är gjorda – langningspåsen är packad, flaskor/ramväska fyllda med vätska och energi och bakfickorna på cykeltröjan är packade också.

I flaskorna har jag dryck utan kolhydrater men med mineraler och koffein, ramväskan är fylld med Ahlgrens bilar, kanel/äppel gifflar och bars. I bakfickan på cykeltröjan finns fler bars och någon gel också. Samt i langningspåsen finns påfyllning samt energidryck och avslagen pepsi.

Samling på torget för oss som kör i klungan, vi är 17st från SMACK och 13st från Vallentuna CK. Som en av ledarna för dagen håller jag ett kort snack om upplägget och den kommande cyklingen – ledordet är disciplin. Disciplin i klungan 🙂

Strax innan starten 13:12 blir jag intervjuad av speakern vid starten och berättar lite om vår klunga, träning och så vidare. I samma startgrupp har vi även ett gäng från Hisingens CK med samma målsättning som oss – 8h 30min.

Starten går och vi tar oss ut på vägarna och börjar rotera i en belgisk kedja, alla i klungan är med och hjälps åt. Vi håller god fart även om vi har kant-/motvind.

Tycker att det flyter på bra, ett riktigt farligt ställe strax innan Jönköping med en refug mitt i vägen i nedförsbacke och när det inte visas tecken… Alla klarar sig dock även om det blir lite stökigt.

Efter 12 mil är det dags för vårt första depåstopp där våra langningspåsar/hinkar väntar, stoppet blir något längre än tänkt (runt 5 minuter) men det gör inte så mycket vi har haft god fart.

Sedan är det bara att trampa vidare till nästa depåstopp som är efter 21 mil. Innan dess börjar det dock tunnas ut en aning i leden och efter 15 mil frågar klungan från Hisingens CK (som än så länge legat bakom oss) om vi vill ha hjälp med dragjobbet, vi börjar samarbeta och klungan består nu av tre klubbar.

Trots att vi aldrig kört tillsammans allihop å funkat samarbetet bra, det flyter på bra i den belgiska kedjan och milen rullar på till nästa depåstopp där vi stannar 3 minuter.

När man passerat 200km kan man äntligen börja räkna ned på enkelsiffriga mil vilket är skönt, man vet att målet börjar närma sig. Efter 8h 14min så passerar jag mållinjen, större delen av klungan kommer in runt denna tid och klarar vår målsättning med god marginal.

Tycker att jag har gott om energi kvar i kroppen när jag kommer i mål, trots att jag inte ätit så mycket under rundan… Eller ja en del gifflar gick det ju åt. Känner mig relativt fräsch i  kroppen men visst har ju 300km satt sina spår också främst i axelpartiet som känts stel under de sista 10 milen.

Vätska & energi som gick åt

 • 3 x 750ml dryck
 • 250ml monster
 • 8-10 kanel/äppel gifflar
 • Knappt 2 bars
 • ½ påse Ahlgrens bilar

 

Lite bilder från loppet finns här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.